Новини

ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ЕНЕРГЕТИКА ПРИЕ ГОДИШНИЯ ДОКЛАД ЗА ДЕЙНОСТТА НА КЕВР ЗА 2023 г.


17.04.2024

Комисията по енергетика в Народното събрание прие Годишния доклад за дейността на КЕВР през 2023 г. Официалният отчет за работата на регулатора се приема ежегодно от законодателния орган, след обсъждане в парламентарната комисия. В заседанието участваха председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, членовете на Комисията Пенка Трендафилова и Благой Голубарев, директорите на дирекции „Електроенергетика и топлоенергетика“ и „РЕМИТ“.

Обобщавайки основните насоки на работата на Комисията, залегнали в Годишния доклад, доц. Иван Иванов подчерта, че през 2023 г. те са свързани основно с хармонизиране на подзаконовите нормативни актове с действащото европейско и национално законодателство, приемане на ценови решения, осъществяване на контрол на пазарите на електроенергия и природен газ, регулаторна подкрепа за постигане на свързаност на регионално и европейско ниво. С оглед преминаване към пълна либерализация на пазара на електроенергия и промените, свързани с новия модел и начин на ценообразуване на регулиран пазар, Комисията в ускорени срокове е изготвила промени в подзаконовата уредба.

Като са отчетени интересите на потребителите и на производителите, през 2023 г. Комисията е свела увеличението на електроенергията за бита до 4,37%, което е значително по-ниско от официалните данни за инфлацията, заяви председателят на КЕВР. Практически без промяна са останали цените на топлоенергията. Комисията е продължила да осъществява регулаторен контрол върху дейността на енергийните дружества. През 2023 г. са извършени 20 планови и извънредни проверки в сектор „Електроенергетика“ и 4 проверки в сектор „Топлоенергетика“. В сектор „Природен газ“ през 2023 г. регулираната цена на синьото гориво е намалена с около 51%. Комисията е осигурила нормативно реализацията на важни за страната проекти в сектора – разширението на газохранилището в Чирен и реализирането на газовата връзка „България-Сърбия“.

КЕВР продължи активната работа по разследване на случаи на манипулации и злоупотреби на организирания пазар на електроенергия, информира ръководителят на регулатора. С решения на регулатора са наложени имуществени санкции на енергийни дружества за извършена манипулация на пазара – едното решение е за 165 238 лв., а второто е в общ размер 2 114 052 лв.  С предстоящата либерализация на пазара на електроенергия на едро и очаквания значително по-голям обем на търговията през борсовите платформи КЕВР ще продължи да играе основна роля за спазването на правилата за честна и конкурентна търговия. Контролът на пазара значително се подобрява чрез въвеждането на специализиран софтуерен пакет за статистически анализи и обработка на данни, разработен съвместно с „Ай Би Ес–България“. С него се автоматизират дейностите за мониторинг и контрол на енергийния пазар и се повишава точността и обективността на анализите и оценките за поведението на борсовите участници, подчерта председателят на КЕВР доц.Иван Иванов.

В сектор „ВиК услуги“, в допълнение на приетите през 2022 г. бизнес планове и цени на ВиК услуги на 30 ВиК оператора, през 2023 г. Комисията одобри бизнес плановете на още 8 ВиК дружества. Извършени бяха 24 планови проверки за оценка на изпълнението на качеството на услугите, инвестициите и получените компенсации за електроенергия. Регулаторът направи и цялостна регулаторна оценка на ВиК сектора. Приети и публикувани на интернет страницата на КЕВР бяха Годишен доклад и Сравнителен анализ за 2022 г., представящи обобщена информация за постигнатите резултати през 2022 г., спрямо предходната година, изтъкна в заключение ръководителят на регулатора.