Новини

Нови изисквания за докладване по REMIT


07.05.2024

На 17 април в Официален вестник на ЕС бе публикуван Регламент (ЕС) №2024/1106 на Европейския парламент и на Съвета от 11 април 2024 г. за изменение на Регламенти (ЕС) № 1227/2011 и (ЕС) 2019/942 по отношение на подобряване на защитата на Съюза срещу манипулирането на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT II). Голяма част от новите изисквания влизат в сила на 7 май 2024 г. Сред тях са изискванията за докладване в съответствие с изменения чл. 8 на Регламенти (ЕС) № 1227/2011 и за уведомяване за използване на алгоритмична търговия.

Разширява се обхватът на докладваните данни като се включва и информация за балансиращите услуги, както и за експозицията по продукти. Променя се и обхватът на организираните места за търговия (пазари), които следва да докладват данни за нарежданията и сделките. Организираните пазари ще предоставят на АСРЕ данни, свързани с регистъра на нарежданията или  незабавно ще осигуряват достъп до регистъра на нарежданията при поискване.

С Регламент за изпълнение (ЕС) №1348/2014 на Европейската комисия се определят подробните правила за докладване на данни на АСРЕ в изпълнение на член 8, параграфи 2 и 6 от Регламент №1227/2011. Във връзка с разширения обхват на докладване, АСРЕ заяви в Отворено писмо, че след влизането в сила на измененията докладването на данни ще продължи въз основа на действащия Регламент за изпълнение № 1348/2014. Предвижда се преходен период за докладването на определени данни или договори, които понастоящем не са предвидени в Регламента за прилагане. Преразглеждането на Регламент № 1348/2014 се очаква в рамките на 12 месеца от влизането в сила на изменения REMIT, както е предвидено в член 8, параграф 1а. В преходния период ще има специфики за някои от новите изисквания: правила за докладването на основни данни за природен газ ще продължи по реда на чл. 9 от Регламент №1348/2014, а докладването на договорите за балансиращи услуги е възможно при поискване по реда на чл. 4 от Регламент № 1348/2014, докато последният не бъде изменен.

В допълнение, пазарните участници, които използват алгоритмична търговия, следва да уведомят за това обстоятелство АСРЕ и съответния национален регулатор. Уведомяването се извършва чрез Централизирания европейски регистър на участниците на пазара на енергия (CEREMP).

До 8 ноември 2024 г. пазарните участници, установени в страна извън ЕС, сключващи сделки, за които се изисква да бъдат докладвани по  член 8, параграф 1 от REMIT ІІ, определят представител в държава-членка, в която извършват дейност, и се регистрират в тази държава-членка. Пазарният участник от трета страна трябва да уведоми националния регулатор на тази държава и АСРЕ, като представи наименованието на своя представител и негови контактни данни чрез CEREMP. Не е необходима регистрация във всяка държава-членка, в която той имат дейност.

До края на 2024 г. АСРЕ възнамерява да преразгледа съществуващите Насоки относно прилагането на REMIT, за да вземе предвид промените, произтичащи от изменението на регламента, Пакета за декарбонизация и реформата на механизма на пазара на електроенергия. Освен това Агенцията планира издаване на насоки и препоръки въз основа на новия член 16б от REMIT ІІ. Темите на насоките и препоръките ще бъдат подредени по приоритет въз основа на графика за влизане в сила на измененията и значението им за пазара.

По-подробни насоки пазарните участници могат да намерят в Отвореното писмо на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (АСРЕ).

Форма за изпращане на въпроси относно REMIT