Новини

ОТКРИТО ЗАСЕДАНИЕ ЗА ЦЕНА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ЗА МЕСЕЦ ЮНИ


30.05.2024

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад по внесеното на 16.5.2024 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец юни 2024 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на Комисията. В заседанието участва изпълнителният директор на "Булгаргаз“ Веселин Синабов.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ през м. юни да бъде 59.55 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).   

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. От тях общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от два различни източника.

В ценовия микс за м. юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 80,96 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. юни договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след проведена тръжна процедура, на която е избрана най-благоприятната ценова оферта.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. юни - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.  

На откритото заседание ръководителят на „Булгаргаз“ изрази съгласие с констатациите и изводите в доклада на работната група.  

„Независимо от очертаващото се повишаване на цената на природния газ за м. юни с малко над 8% анализът показва, че „Булгаргаз“ осигурява благоприятна условия за доставка, на фона на още по-високото процентно увеличение на индекса TTF през месеца“, заяви на откритото заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Сред факторите за това той посочи нарасналата роля на газовите доставки по договора с Азербайджан, покриващи близо 81% от месечното потребление, които в ценово отношение не са  обвързани с индекса на газовата борса TTF, а с цената на петрола. Останалите 19% природен газ за покриване на потреблението са осигурени по сключен договор с газов търговец при изгодни условия. „Всичко това се  отразява благоприятно за всички български потребители – битови и стопански“, подчерта ръководителят на регулатора.  

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.06.2024 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за м.юни. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Откритото заседание беше излъчено онлайн на интернет страницата на КЕВР. Видеозапис от заседанието е наличен ТУК.