Новини

КЕВР ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА С ТЪРГОВСКИ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ВРЪЗКА С СЛУЧАИ НА ВИСОКИ ЦЕНИ НА ПАЗАРА НА БАЛАНСИРАЩА ЕНЕРГИЯ


31.05.2024

Високите разходи за балансиране на отделни търговски участници се дължат на техни грешни прогнози.  Анализите показват, че тези случаи са в резултат на поведението на някои от търговските участници, които изпадат в небаланси поради неправилно управление на дейността и погрешно прогнозиране.

Това беше заявено от ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране на проведената на 30.05 т.г. среща с представители на компании за доставка и търговия с електрическа енергия, ВЕИ-производители, БФИЕК, АИКБ, АТЕБ,АСЕП. В нея участваха и ръководствата на ЕСО ЕАД, НЕК ЕАД и ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ЕАД. Срещата се състоя по искане на търговските участници във връзка със случаи на екстремни разходи за балансиране, които се отразяват на крайните потребители. Според тях причина за това е новата Методика на КЕВР, която те смятат, че трябва да бъде променена.

Методиката за образуване на цените на балансираща енергия има за цел да стимулира и дисциплинира търговските участници да спазват своите графици и да управляват дейността си така, че да не изпадат в небаланси, беше посочено от страна на КЕВР. Нормативният акт въвежда принципите на ценообразуване, прилагани от всички европейски енергийни регулатори. Данните на ЕСО ЕАД  показват, че високи разходи за балансиране през месец май са имали само 5 от десетките активни търговски участници на балансиращия пазар. Преобладаващата част не са имали проблеми с балансирането, тъй като правилно са изготвяли своята прогноза и портфолио. Ако търговските участници прехвърлят своите небаланси на клиентите, то потребителите ще сключат договори за балансиране с друга компания, която спазва правилата и изготвя реалистични графици, с цел да не изпада в небаланс.

Независимо от това Комисията се ангажира след излизането на окончателния сетълмент за м. май т.г. да извърши пълен анализ и ако се констатира необходимост от допълнителни мерки, такива ще бъдат предприети.