Новини

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОМЕНИ В МЕТОДИКАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ НА ДОСТАВЧИКА ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ


04.09.2024

В досегашния механизъм за определяне на цената на ДПИ се отчитат настъпилите промени при функционирането на балансиращия пазар

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществено обсъждане на проект за изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност проектът и докладът на работната група бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора и на Портала за обществени консултации. В обсъждането участваха  представители на НЕК ЕАД, „ Електрохолд Продажби“ ЕАД, „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД и „Енерго-Про Продажби“ ЕАД.  

Проектът има за цел да приведе механизма за определяне на цената на доставчика от последна инстанция (ДПИ) в съответствие с новата нормативна уредба, регламентираща организацията и работата на балансиращия пазар, както и с актуалните нива на цените на пазар „ден напред“ и на тези за енергиен небаланс. Настъпилите съществените промени в Закона за енергетиката, както и действащата Методика за определяне на цени на балансиращата електрическа енергия уреждат по нов начин организацията и работата на балансиращия пазар на електрическа енергия – отменено е правомощието на Комисията да определя пределна цена за сключване на сделки на балансиращия пазар, променен е интервалът на сетълмент от 1 час на 15 минути, въведен е нов механизъм за определяне на цената на балансиращата електрическа енергия чрез метода „Pay as clear“, както и за изчисляване на единна цена за енергиен недостиг и излишък. В доклада на работната група се посочва, че промяната на интервала на сетълмент от 1 час на 15 минути и въвеждането на една цена за енергиен недостиг и излишък води до неприложимост на дефиницията на елемента „Цнбп“ от формулата по чл. 4 от МОЦЕЕДПИ, тъй като според действащата редакция „Цнбп“ е цена за недостиг на балансиращия пазар за съответния час.  

С предложените промени заплащаните от клиентите цени ще бъдат значително по-високи от пазарните, тоест клиентите няма да имат стимул да остават при ДПИ, а от друга – се предотвратяват необосновано високи цени на доставка, като същевременно се осигурява приемлива възвръщаемост за доставчика.

На проведеното обществено обсъждане представителите на дружествата заявиха, че подкрепят промените в Методиката и ги определиха като целесъобразни, справедливи и навременни.  От тяхна страна беше предложено Методиката да влезе в сила от 1-во число на следващия календарен месец, за да може месечното приключване за цена на ДПИ да бъде еднотипно и по силата на сега действащата Методика. Предложена беше и редакционна промяна с цел средната цена на пазара „ден напред“ да се изчислява за съответния интервал на сетълмент - 15-минутен, а не за интервал от 1 час. Според дружествата това е по-лесно приложимо за всяка една сделка, за да не бъдат правени допълнителни изчисления от ДПИ.    

В отговор ръководителят на работната група и директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР Пламен Младеновски заяви, че предложението  на участниците за влизане в сила на нормативния акт от 1-во число на месеца е напълно основателно. Мотивите на Комисията това да стане от деня на обнародване в Държавен вестник са продиктувани единствено от евентуална невъзможност Методиката да бъде публикувана точно на тази дата.  Според него промяната на интервала на сетълмент от 1 час на 15 минути няма да доведе до съществена промяна, но същевременно се съгласи, че при преминаване на търговията на пазара ден напред към 15-минутен интервал на доставка, а не едночасов, това би наложило промяна в Методиката. По тази причина той определи като основателен аргумента за редакционна промяна в Методика, като посочи, че цената на пазара „ден напред“ ще се изчислява за съответния интервал на сетълмент, който съгласно Правилата за търговия с електрическа енергия е 15-минутен.  

В 14-дневен срок всички заинтересовани страни могат да внесат писмени становища, на които регулаторът ще даде мотивиран отговор в окончателното си решение.

Решението на регулатора за приемане на промените в Методиката ще бъде взето на закрито заседание, след което ще бъде изпратено за публикуване в „Държавен вестник“.

Общественото обсъждане беше излъчено онлайн на страницата на КЕВР и е достъпно ТУК.