Новини

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТ НА АКТУАЛИЗИРАН СПИСЪК С ВАЖНИ ТОЧКИ ОТ ГАЗОПРЕНОСНАТА СИСТЕМА НА „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД


16.10.2024

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе обществено обсъждане във връзка със заявлението на „Ай Си Джи Би” АД /ICGB/ за одобрение на допълнение към Списъка с важни точки на междусистемен газопровод Гърция – България (IGB), за които да се прилагат насоките за прозрачност и публикуване на данните, посочени в Регламент (ЕО) № 715/2009 на Европейския парламент. Промяната в Списъка следва да бъде съвместно одобрена  от КЕВР и от Регулаторния орган за енергия, отпадъци и води на Р Гърция (РОЕОВ).

Предложеното за одобрение изменение на Списъка с важни точки на на газопреносната система на „Ай Си Джи Би“ АД е пряко свързано с възможноста за доставки на природен газ от терминала за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция, чиято търговска експлоятация започна от 1.10.2024 г. Това налага в Списъка да бъде включена нова Входно-изходна точка на междусистемно свързване – Komotini-DESFA/ICGB, свързваща  газопреносните инфраструктури на ICGB и DESFA до гр. Комотини. 

В съответствие с изискванията на нормативната уредба изменението на списъка с важни точки и докладът на работната група бяха публикувани на интернет страницата на КЕВР. За участие в общественото обсъждане регулаторът покани заинтересовани лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката – енергийни дружества, браншови организации, асоциации и др. В обсъждането участваха единствено представители на „Ай Си Джи Би” АД, вносител на заявлението. Въпреки отправените покани за участие не присъстваха представители на Министерство на енергетиката, Българска асоциация природен газ, Българска газова асоциация, Булгартрансгаз, Булгаргаз и др. 

На обществото обсъждане представителите на „Ай Си Джи Би” АД  изразиха съгласие с изводите и констатациите в доклада на работната група.  

Решението за одобряване на актуализирания списък с важни точки от газопреносната система на Ай Си Джи Би” АД ще бъде взето на заседание на регулатора на 7.11.2024 г.

Общественото обсъждане беше излъчено онлайн на интернет страницата на КЕВР. Видеозапис от него е достъпен ТУК.