Новини

ДОЦ. ИВАН ИВАНОВ: "ЦЕЛТА НА КЕВР Е ОДОБРЯВАНЕТО НА БИЗНЕС ПЛАНОВЕТЕ НА ВиК ОПЕРАТОРИТЕ ДА ЗАВЪРШИ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА 2018 г."


21.11.2017

Регулаторът ще упражнява в пълна степен законовите си правомощия за защита на обществения интерес и на социалната поносимост на ВиК услугите

„Одобряването на бизнес плановете на ВиК дружествата в страната е една от най-важните задачи на КЕВР по отношение на провежданата водна реформа, тъй като това създава необходимите условия и гаранции за предоставяне на качествени ВиК услуги на потребителите. От приоритетно значение за регулатора е тези услуги да бъдат на справедливи и поносими за потребителите цени“. Това заяви председателят на КЕВР доц. д-р Иван Иванов пред участниците в Седмата национална конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020“. Във форума, организиран от Камарата на строителите в България и от Българската асоциация по водите, участваха представители на ръководствата на МРРБ, МОСВ, МЗХГ, и експерти във ВиК сектора - възложители, проектанти, консултанти, строители.

КЕВР ще положи всички усилия процесът на одобряване на бизнес плановете да завърши през първите месеци на 2018 г., подчерта доц. Иван Иванов. Той изтъкна ключовата роля на новата нормативна уредба във ВиК сектора и определи новите две наредби - за качеството и за цените на ВиК услугите като гръбнак, върху който ВиК операторите изготвят новите си бизнес планове. Според председателя на регулатора качествената промяна в сектора е възможна единствено посредством инвестиции в изграждането на нова инфраструктура и обновяването на съществуващите съоръжения. Той информира, че Комисията е положила големи усилия за детайлно запознаване на ВиК операторите с новите изисквания за изготвяне на бизнес плановете, като в тази връзка бяха приети специални указания и бяха проведени практически обучения. В резултат на тези инициативи и на интензивния диалог с всички ВиК оператори, голяма част от първоначално внесените от тях бизнес планове са коригирани в съответствие с нормативните изисквания. Доц. Иванов информира, че досега са одобрени бизнес плановете на 14 ВиК оператори, обслужващи най-големите области, с близо 61% от цялото население на страната. В ход е процедура по разглеждане на плановете на още два ВиК оператора – в Добрич и Видин. Председателят на КЕВР изтъкна доброто сътрудничество между регулатора и МРРБ за оперативното решаване на проблемите в отделни територии, свързани със съгласуване на плановете с Асоциациите по ВиК и ускоряване на процедурите по промяната на обособената територия в резултат на окрупняване.

В заключение доц. Иван Иванов изрази увереност, че с одобряването на всички бизнес планове и с изпълнението на заложените в тях инвестиционни програми, при спазване на новите изисквания за качество на услугите и на регулаторната отчетност, ВиК операторите ще постигнат заложените цели за регулаторния период 2017-2021 г. „КЕВР ще упражнява в пълна степен законовите си правомощия в защита на обществения интерес по отношение на социалната поносимост на ВиК услугите. Регулаторът ще подлага на критичен анализ предлаганите цени, които трябва да бъдат икономически обосновани и да водят до подобряване на качеството на услугите. В това отношение Комисията ще продължи да извършва стриктен контрол върху дейността на ВиК операторите и изпълнението на поетите от тях ангажименти“, заяви той.

В презентацията си пред участниците в конференцията директорът на дирекция „ВиК услуги“ в КЕВР Ивайло Касчиев представи новите моменти в регулирането на ВиК сектора през периода 2017-2021 г. През започналия регулаторен период е въведена в действие нормативна рамка, основана на нови правила, които поставят качествено различни изисквания пред ВиК операторите. След 2015 г. са учредени асоциациите по ВиК и след сключване на договори започна отписването на публичните ВиК активи от дружествата, в редица области бяха предприети действия по окрупняване чрез присъединяване или отпадане на нови общини към регионалните асоциации по ВиК. Ивайло Касчиев посочи, че реално окрупняване е извършено единствено в област Велико Търново, докато в останалите области все още не са подписани анекси и не са издадени окончателни протоколи за публичните ВиК активи. Той очерта определящата роля на приетите наредби за регулиране на качеството и на цените на ВиК услугите за постигане на предвидимост на регулаторния режим и за по-ясна регламентация и оптимизиране на реда и условията за административната регулация на цените и качеството на услугите. Представителят на КЕВР обстойно разясни приетия от Комисията пакет от указания за прилагане на наредбите, свързани с метода „горна граница на цени“, нормата за възвръщаемост на капитала, определянето на прогнозни конкретни цели за показателите за качество и правилата за водене на Единна система регулаторната отчетност. Той информира, че Комисията е провела и поредица работни срещи за разясняване на новите изисквания, а също и на критериите, по които се прилага принципа за социална поносимост на ВиК услугите.

В рамките на петгодишния регулаторен период Комисията приоритетно ще контролира измененията на одобрените цени на услугите и прилагането на изискванията за регулаторна отчетност, ще извършва анализи на постигнатите нива на показателите за качество на услугите и на извършените инвестиции в публични ВиК активи, каза Ивайло Касчиев. КЕВР ежегодно ще изготвя сравнителни анализи и годишни доклади за състоянието на ВиК сектора и ще следи за повишаване капацитета на ВиК операторите. След третата година от регулаторния период Комисията ще извършва цялостен преглед на постигнатите резултати и при съществени отклонения от заявените цели и показатели, ще упражнява правомощията си за корекция на цените на ВиК услугите.

Презентация "Регулаторен период 2017-2021" – д-р Ивайло Касчиев, директор "ВиК услуги" в КЕВР