Новини

КЕВР И ЕКСПЕРТИ ОТ ЕНЕРГИЙНИЯ РЕГУЛАТОР НА ИТАЛИЯ ПРОВЕДОХА СЕМИНАР ЗА ДОБРИ РЕГУЛАТОРНИ ПРАКТИКИ ЗА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР И МЕРКИТЕ СРЕЩУ ПРОСРОЧЕНИТЕ ПЛАЩАНИЯ НА СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ


28.11.2017

Ролята и отговорностите на Регулаторния орган за електроенергия, газ и вода на Италия (AEEGSI) в процеса на преминаване от регулирани цени към свободен пазар и мерките срещу просрочените плащания на сметки за електроенергия бяха основните теми на проведения в КЕВР семинар по инициатива на двата регулатора. Основната цел на проявата беше запознаване с опита на AEEGSI в решаването на ключови регулаторни въпроси, възникващи в хода на либерализацията на пазара на електроенергия. В семинара участваха членове на Комисията, експерти от италианския и българския регулатор, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Петьо Иванов и членове на ръководството на холдинга. Форумът е продължение на провежданата от Комисията политика за задълбочаване на двустранното сътрудничество с регулатори от други страни по актуални теми на регулаторната дейност.

На откриването на семинара председателят на КЕВР доц. Иван Иванов подчерта, че българският енергиен регулатор е изправен пред важни решения в областта на либерализацията на пазара и обмяната на опит между КЕВР и AEEGSI има голямо значение за намиране на най-правилните решения.

В презентацията си на тема: „Либерализация на електроенергийния пазар и ролята на единствения купувач : от регулирани цени към свободен пазар“ директорът на дирекция „Електроенергетика“ в AEEGSI г-жа Клара Полети очерта основните етапи в процеса на преминаване към нерегулирани цени в Италия. До 1999 г. всички потребители в страната са заплащали електроенергия по фиксирани от държавата тарифи, които са покривали направените  разходи. След 1999 г. започва процес на приватизация на единствения купувач – публичната компания ENEL, която дотогава е управлявала производството, преноса и дейностите по разпределение. Организираният пазар „ден напред“ в Италия стартира през 2004 г., а от 2007 г. се създават условия битовите потребители да излизат на свободния електроенергиен пазар и да сменят своя доставчик, поясни Клара Полети.  За тях, както и за малките и средни предприятия, които не са избрали нов доставчик, се въвежда т.н. „режим на защита“. Цените за тези потребители се определят от националния регулатор в края на всяко тримесечие и включват разходите на единствения купувач за закупуване на електроенергия от пазара, както и разходите на преносния оператор по разпределение, загуби и разходи за балансиране.

„Режимът на защита“ се предвижда да продължи до 2019 г., когато ще приключи пълната либерализация на електроенергийния пазар в Италия, информира Клара Полети. Очакванията на регулатора са това да доведе до по-висока конкуренция, понижаване на цените на електроенергията и подобряване качеството на предоставяните услуги. Тази позиция е в съответствие и с решение на Европейския съд, съгласно което „режимът на защита“ следва да има временен характер и да съответства на принципа на пропорционалност. Като основни препятствия за постигането на тази цел беше посочен относително високия дял на битовите и малки стопански потребители. Към 2016 г. в „режим на защита“ са все още 65% от домакинствата и 51% от малките стопански потребители, което е индикатор за недостатъчно доверие в свободния пазар, каза Клара Полети. Според нея изборът на потребителите трябва да бъде внимателен, тъй като веднъж избрали доставчик на свободния пазар, те няма да имат право да се завърнат отново в „режим на защита“. Италианският регулатор обсъжда мерки за стимулиране на потребителите за избор на нов доставчик, които включват различни инструменти за сравняване на предлаганите им ценови оферти от търговците, подобряване на процедурата по смяната и повишаване прозрачността на фактурите. Като важен ангажимент в защита на потребителите тя посочи необходимостта от регулаторни проверки на дружествата-доставчици и провеждането на информационни кампании за възможностите на свободния пазар. Една от идеите на AEEGSI, която ще бъде предложена за обсъждане, е и възможността битовите потребители да постигат по-добри оферти от новия доставчик като се обединяват в по-големи групи.

Във втория панел на проведения семинар Симоне Спалета от дирекция „Пазар на дребно“ в  AEEGSI представи опита на италианския регулатор в решаването на възникващи проблеми при смяната на доставчика в резултат на просрочени плащания на сметките за електроенергия. Като възможна регулаторна мярка той посочи въвеждането на изискване предишният доставчик да предоставя на новия доставчик информация за предходни прекъсвания на електрозахранването на клиента поради неплатени от него сметки. Друга възможност е потребители с неплатена последна сметка към предишния доставчик да внасят задължително депозит в размер на 1-месечна сметка за електроенергия. Италианският регулатор обмисля и идея за стимулиране на изрядните потребители, които са решили да сменят своя доставчик, като регламентира възможността те да получават бонуси при сключване на договор с нов доставчик на електроенергия или на природен газ.

Във връзка с подпомагането на уязвимите потребители в Италия, Симоне Спалета информира, че техните сметки се редуцират годишно между 56 и 138 евро. Точната сума се определя въз основа на критерии, сред които са броя на членовете в домакинството, лица със сериозни заболявания, ползващи апаратура в домашни условия и др.

След презентациите участниците в семинара проведоха дискусия по въпроси, свързани с дейността на двата регулатора за постигане на целите на ЕС за дела на ВЕИ в енергийния микс, извършването на повишен контрол върху дружествата-доставчици на електроенергия, оптимизиране на регулаторните механизми за компенсация за уязвимите потребители и др.