Новини

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ, ЧЛЕН НА КЕВР: „ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИЯ ВХОДНО-ИЗХОДЕН ТАРИФЕН МОДЕЛ НА ПРИРОДЕН ГАЗ Е СПРАВЕДЛИВ ЗА ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА МРЕЖАТА“


14.12.2017

„Новият входно-изходен тарифен модел има важно значение  за либерализацията на пазара на природен газ и е свързан както със сигурността на газовите доставки, така и с възможността за поява на конкуренция. Въвеждането му тръгна с известно напрежение на пазара, с някои трудности и условности, но моделът е справедлив за ползвателите на мрежата, тъй като операторът прави разходи за нейната поддръжка и за необходимите капацитети на входно-изходните точки“. Това заяви в презентацията си Александър Йорданов, член на КЕВР, който беше сред основните лектори на проведената дискусия за актуалното състояние на пазара на природен газ у нас и функционирането на балансиращия газов пазар след неотдавна въведения нов входно-изходен тарифен модел. В събитието, организирано от сп. „Ютилитис“, участваха и представители на преносния оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, търговци на природен газ, „Булгаргаз“ ЕАД и потребителски организации.

Очертавайки новите регулаторни аспекти на търговията с капацитети, Александър Йорданов подчерта, че нормативната рамка във връзка с въвеждането на новия модел произтича от европейския Регламент №312/2014. С него се въвеждат изискванията и правилата на Мрежовия кодекс за балансиране на газопреносните мрежи, които са    транспонирани в приетите от регулатора Правила за търговия с природен газ, Правила за балансиране на пазара и Методика за определяне на дневна такса за дисбаланс.

При анализа си на първите ефекти от въвеждането на новия входно-изходен тарифен модел на природен газ, членът на КЕВР  изнесе данни, които показват, че през м. ноември „Булгартрансгаз“ ЕАД е реализирал с 24 % по-високи приходи от заявени капацитети. Той изтъкна, че при новия модел тежестта на цената за балансиране се измества към ползвателите на мрежата и колкото по-прецизно те правят своите заявки, толкова по-ниски могат да бъдат цените за потребителите.  „Разпределението на цените по входно-изходните точки неизбежно се отразява върху ползвателите на мрежата и ако те не оптимизират поведението си и не правят сравнително точни заявки за капацитет, това естествено ще доведе до завишаване на приходите на газопреносния оператор“, заяви Александър Йорданов. Според него след известно период на прилагане на този тарифен подход, клиентите на природен газ ще намерят начин по-добре да оптимизират разходите си и по този начин ще бъде елиминирано влиянието на една част от факторите, които водят до повишаване на цената за използване на газопреносната система.