Новини

Комисията за енергийно и водно регулиране, с решение по Протокол №276 от 15.12.2017 г., т. 1, прие Сравнителен анализ на ВиК сектора за изминалия регулаторен период 2009-2013 г., двукратно удължен до края на 2016 г.


15.12.2017

     Този анализ, изготвен за целите на регулирането на ВиК услуги в съответствие с разпоредбите на чл. 30 от Закона за регулиране на ВиК услугите и чл. 43 от Наредба за регулиране на качеството на ВиК услугите, допълва приетия сравнителния анализ за периода 2009-2014 г. с периода 2015-2016 г. с оглед отчитане на цялостната картина на постигнатите резултати във ВиК сектора през удължения регулаторен период 2009-2016 г.

     В рамките на анализа са представени данни за информационните източници (регистри и бази данни), от които ВиК операторите предоставят отчетни данни към КЕВР, въз основа на извършените през 2017 г. планови проверки на място на 28-те регионални дружества.

    Извършено е групиране на ВиК дружествата в четири групи – големи, средни, малки и микро дружества съгласно решение № ПК-1 от 22.06.2016 г. Представени са данни както общо за ВиК сектора, така и по групи дружества. В анализът са посочени както общи данни за ВиК сектора, така и референтни стойности - минимални, средни и максимални - за основните параметри на работа на ВиК операторите – отчетените нива на показатели за качество на ВиК услугите, оперативни разходи и извършени инвестиции.

    Настоящият анализ не дава цялостна оценка на резултатите от дейността на отделните ВиК оператори, т.к. всеки от тях функционира в твърде специфична среда, а има за цел да покаже и да обърне внимание на конкретни сфери на дейност, в които отделните ВиК оператори се представят под средното ниво спрямо сектора и/или групата. В тази връзка може да се каже, че тези дружества имат възможности за оптимизация и подобрение в тези сфери на дейност, и съответно това трябва да бъде поставено като приоритет от ръководството и собственика им.