Новини

ПО ИНИЦИАТИВА НА КЕВР ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ РЕГИОНАЛНА СРЕЩА НА ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕГУЛАТОРИ НА СТРАНИТЕ ОТ БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ


28.02.2018

Регулаторите на България, Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора ще обсъдят ключови въпроси на газовата свързаност в региона и перспективите за обединение на пазарите за електроенергия в Югоизточна Европа

По инициатива на Комисията за енергийно и водно регулиране, на 1 и 2 март 2018 г. в гр. Велико Търново ще се състои Регионална среща на националните енергийни регулаторни органи на страните от Балканския полуостров. Във форума ще участват делегации на Комисията за енергийно регулиране на Македония /ERC/, на Регулаторния орган за енергетика на Гърция /RAE/, на Агенцията за енергетика на Република Сърбия /AERS/ и на Регулаторната агенция за енергетика на Черна гора /REGAGEN/.Регионалната среща е в рамките на провежданата от КЕВР стратегия за разширяване и активизиране на международните контакти за по-тясно взаимодействие с националните регулаторни органи на други страни. Комисията вече има подписани двустранни споразумения за сътрудничество с енергийните регулатори на Румъния, Гърция, Република Македония и Черна гора и Грузия, както и с водните регулатори на Косово и Албания.

Сред основните акценти на многостранната среща ще бъде синхронизиране на регулаторните политики и обединяване на усилията на страните от региона в решаването на ключови въпроси по отношение на газовата свързаност за постигане на енергийна сигурност на региона. В специален панел ще бъдат обсъдени и възможностите за пазарно обединяване на пазарите за електроенергия в региона на Югоизточна Европа и в тази насока участващите делегации ще обменят мнения за готовността на отделните страни, както и за сроковете и изготвянето на план за действие.

Сред темите в дневния ред на Регионалната среща са актуални въпроси на Инфраструктурната газова свързаност на Балканите в контекста на стратегията за Енергиен съюз на ЕС (Предложенията за изменение на Директива 2009/73/ЕО относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ), както и Механизмите за разпределение на капацитет за нови газови междусистемни връзки между държави-членки на ЕС и трети страни. Ще бъдат изнесени презентации за развитието на националните газови пазари и готовността им в перспектива за участие в регионалния пазар на природен газ. В отделен тематичен панел участниците във форума ще разгледат развитието на проекта IGB за изграждане на междусистемната газова връзка „Комотини-Стара Загора“ като важна част от изграждането на Южния газов коридор, създаващ възможности за алтернативни маршрути и доставчици на природен газ за Балканите и Европа.

Във фокуса на разговорите между националните регулатори на петте държави ще бъдат и рисковете за доставките на природен газ за региона и възможните варианти за действия. В тази връзка ще бъде обсъдено прилагането на общи мерки от страните-участнички, с което да не се допусне срив на доставките и застрашаване на тяхната енергийна сигурност.

х х х

Двудневната Регионална среща на националните регулаторни органи има работен характер и ще се проведе в Гранд Хотел „Янтра“ в гр. Велико Търново - ул. Опълченска 2.

Информация и обобщение на резултатите от срещата ще бъдат предоставена на брифинг за представителите на медиите на 2 март, петък, от 12.00 ч.