Новини

КЕВР СЕ СРЕЩНА С ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНАТА БОРСА НА ТУРЦИЯ /EPIAS/


27.04.2018

Актуални въпроси на организацията на борсовата търговия с електроенергия и природен газ и практически проблеми по осъществявания мониторинг и контрол за прозрачност на сключваните сделки и възпрепятстване на пазарни злоупотреби бяха основни теми на срещата на Комисията за енергийно и водно регулиране с делегация на Енергийната борса на Турция /EPIAS/. Делегацията беше на еднодневно посещение у нас по покана на ръководството на Българската независима Енергийна Борса /БНЕБ/. В състава й бяха членът на Борда на EPIAS Мустафа Карахан и представители на висшия мениджмънт - изпълнителният директор Мустафа Кайричи, председателят на Комитета по наблюдение на пазара Фатих Язиташ, както и директори по стратегическо развитие и пазарни операции. От страна на КЕВР в срещата участваха председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, членовете на КЕВР Евгения Харитонова и Ремзи Осман. На разговорите присъства и  изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че посещението на турската делегация се провежда във важен момент, свързан с ускоряването на процеса на либерализация на електроенергийния пазар в България. Изтъкнато беше, че в рамките на посещението на делегация на българския регулатор в Турция през м. ноември 2017 г., бяха установени добри контакти с Регулаторния орган за енергийния пазар в Турция (EMRA) и бяха проведени разговори с представители на EPIAS.  Доц. Иванов подчерта ключовата роля на БНЕБ като пазарен инструмент за прозрачна и честна търговия с електроенергия и очерта новите функции на КЕВР за осъществяване на мониторинг и контрол на пазара на едро с електроенергия с цел да се гарантира прозрачността на сключваните сделки и да се възпрепятстват евентуални пазарни манипулации и злоупотреби от страна на участници в търговията. 

По време на срещата бяха обменени мнения за опита на двете страни относно начина, по който се осъществява надзора и контрола на борсовите сделки с електроенергия и прилаганите механизми за участие на ВЕИ производители на борсата. Според члена на Борда на EPIAS Мустафа Карахан сътрудничеството между българската и турската енергийни борси очертава добри перспективи за двете страни да формират относително голям енергиен пазар, който може да бъде конкурентен на другите регионални енергийни пазари. Той информира, че БНЕБ и EPIAS са пред подписване на Рамково споразумение за сътрудничество, което ще допринесе за задълбочаване на взаимодействието не само между двете енергийни борси.