Новини

ОТКРИТИ ЗАСЕДАНИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЛИЦЕНЗИИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА И ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН“, „ТОПЛОФИКАЦИЯ-ГАБРОВО“ И „ТОПЛОФИКАЦИЯ-БУРГАС“


22.11.2018

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе три открити заседания, на които бяха разгледани доклади на работните групи във връзка с подадени заявления от „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, „Топлофикация-Габрово“ ЕАД и „Топлофикация-Бургас“ ЕАД за изменение на лицензиите им за дейността „производство на електрическа и топлинна енергия“. В съответствие с изискванията за прозрачност на институциите, докладите бяха предварително публикувани на интернет страницата на Комисията. В заседанието участваха упълномощени представители на Топлофикация-Сливен“ ЕАД и на Топлофикация-Бургас“ ЕАД. От „Топлофикация-Габрово“ ЕАД беше получено писмено уведомление за невъзможност за участие на техен представител.

Заявленията за промяна в лицензиите на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, на „Топлофикация-Габрово“ ЕАД  и на „Топлофикация-Бургас“ ЕАД са внесени на основание чл. 51, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ) във връзка с чл. 61, ал. 2, т. 2 от Наредба № 3 от 21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката (НЛДЕ). Мотивите за промяната са свързани с плановете на дружествата да изведат от експлоатация генериращи мощности, поради недоброто им техническо състояние и високите разходи за поддръжката им, се посочва в докладите на работните групи. В съответствие с чл. 64, ал. 2 от НЛДЕ лицензираните дружества са задължени да поискат изменение на техните лицензии при извеждане от експлоатация на генериращи мощности. Съгласно чл. 49, ал. 2, т. 1 от НЛДЕ, списъкът и описанието на  обектите, с които се осъществява лицензионната дейност, е приложение към издадените лицензии и всяка промяна в тях е свързана задължително с изменение на лицензията. Промяната в лицензиите няма да доведе до изменение в текстовата им част. Ще бъдат актуализирани единствено приложенията към тях, в които се съдържа описание на обектите, с които се осъществява лицензионната дейност, с техните технически и технологични характеристики.

Анализите в докладите на работните групи потвърждават, че планираното извеждане от експлоатация на генериращите мощности от страна на трите топлофикационни дружества няма да се отрази на качеството на предоставяните топлофикационни услуги на клиентите им. С оставащите в експлоатация съоръжения за производство на топлинна енергия, дружествата ще гарантират сигурността, непрекъснатостта, ефективността и качеството на произведената топлинна енергия, при спазване на условията на издадените им лицензии и действащото законодателство. Няма да има промяна в количествата високоефективна енергия, произвеждана от трите топлофикации. Изменение се предвижда само по отношение на количествата произвеждана топлинна енергия. Експертите на КЕВР считат също, че изваждането на съоръженията от лицензията няма да се отрази негативно върху финансовите показатели на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, „Топлофикация-Габрово“ ЕАД  и „Топлофикация-Бургас“ ЕАД.

На откритите заседания представителите на дружествата заявиха, че нямат възражения по изводите и констатациите в докладите на работните групи.

КЕВР ще вземе окончателно решение по внесените от трите топлофикационни дружества  заявления за изменение  на лицензията за „производство на електрическа и топлинна енергия“ на заседание на 5.12.2018 г.

Откритите заседания бяха излъчени онлайн на интернет страницата на регулатора.