Новини

ОТКРИТО ЗАСЕДАНИЕ ПО ЗАЯВЛЕНИЕТО НА „ТОПЛОФИКАЦИЯ-ВРАЦА” ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПРОДАЖБА НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ЗА БИТОВИ НУЖДИ И ПРОЕКТ НА ПРАВИЛА ЗА РАБОТА С ПОТРЕБИТЕЛИ


03.04.2019

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за разглеждане на доклад на работната група във връзка с подадено заявление от „Топлофикация - Враца” ЕАД за одобряване на „Общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди на клиенти в град Враца” и на Правила за работа с потребители на енергийни услуги. В съответствие с изискванията за прозрачност на институциите, докладът на работната група и проектите, внесени от „Топлофикация - Враца” ЕАД, бяха предварително публикувани на интернет страницата на Комисията. В откритото заседание участва изпълнителният директор на топлофикационното дружество Радослав Михайлов.

Заявлението на „Топлофикация - Враца” ЕАД е в изпълнение на промени в  нормативната уредба, съгласно които лицензираните топлопреносни дружества следва да внесат за одобрение от регулатора предложения за изменение и допълнение на Общите си условия и на Правилата за работа с потребители. В доклада на работната група се посочва, че по отношение на представения проект на Общи условия заявителят е спазил нормативните изисквания за структура и съдържание. Регламентирани са правата и задълженията на топлопреносното предприятие и на клиентите, реда за измерване, отчитане, разпределение и заплащане на количеството топлинна енергия, условията и редът за включване, прекъсване и прекратяване на топлоснабдяването. В проекта са посочени също реда, по който ще се осигурява достъпа до средствата за търговско измерване, сроковете за получаване от клиентите на индивидуалните им сметки за разпределение на топлинна енергия,  срока за възражение и др.

След извършения анализ експертите на КЕВР са констатирали, че предложеният проект на Общи условия не съответства напълно на изискванията на нормативната уредба за осигуряване на равнопоставеност между страните и същевременно не е достатъчно изчерпателен и достъпен за клиентите. В резултат на това работната група предлага редица изменения, отнасящи се до прецизиране на текстове за правата и задълженията на продавача, спазване на показателите за качество на топлоснабдяването, реда и сроковете за получаване на индивидуалните изравнителни сметки и др. Докладът отчита също, че част от предложените от заявителя текстове в проекта за Правила за работа с потребители на енергийни услуги не са изчерпателни и ясни. В тях не са отчетени и изискванията в чл. 38д от Закона за енергетиката по отношение на уязвими клиенти, за които дружествата следва да въведат специални процедури за предоставяне на информация за потреблението и за преустановяване на снабдяването.

На откритото заседание изпълнителният директор на „Топлофикация - Враца” ЕАД Радослав Михайлов изрази несъгласие с някои от предложенията в доклада на работната група и информира, че по тях ще внесе писмени възражения в регулатора.

Окончателно решение по подадено заявление от „Топлофикация - Враца” ЕАД за одобряване на Общи условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди и на проект на Правила за работа с потребители Комисията ще вземе на закритото си заседание на 18.04.2019 г.