Новини

КЕВР ПРИЕ ПРОМЕНИ В НАРЕДБА № 1 ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ


21.06.2019

На закрито заседание КЕВР прие Наредба за изменение и допълнение в Наредба    № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия.  Основание за промените в подзаконовия нормативен акт е привеждането му в съответствие с последните изменения и допълнения на Закона за енергетиката и в Закона за енергията от възобновяеми източници. По този начин практически се реализират целите на законодателя за продължаване на процеса на либерализация на пазара на електрическа енергия и за създаването на предпоставки за включването на националния пазар на електрическа енергия към общия енергиен пазар на Европейския съюз. Поставеният законов срок за приемане на промените в подзаконовите актове е до 30.06.2019 г.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 3.06.2019 г. Комисията проведе обществено обсъждане като одобрения проект за изменение на Наредба № 1 и докладът на работната група бяха предварително публикувани на интернет страницата на КЕВР и на Портала за обществени консултации. В обсъждането участваха представители на заинтересованите страни - „ТЕЦ Марица-Изток“ ЕАД, НЕК ЕАД, трите електроразпределителни и електроснабдителни предприятия и Българската фотоволтаична асоциация.  Заявено беше принципно одобрение на предлагания проект на нормативен акт и на доклада към него като бяха направени отделни предложения за промени, които в установения 14-дневен срок бяха внесени в регулатора. В окончателния си доклад и приложената към него съгласувателна таблица регулаторът се произнесе с мотивирани становища по всички направени предложения.

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия ще бъде обнародвана в „Държавен вестник“.